PVD5361bew1-1920×900
slider-1920×900

Duurzame renovatie zwembad en sporthal De Veur

Maatwerk voor meer energie-efficiëntie

Zwembad ‘De Veur’ in Zoetermeer heeft een 25 meter wedstrijdbad met een lage en hoge duikplank en een grote tribune. Daarnaast is er nog een ondiep instructiebad met glijbaantje voor kinderen. De zwembaden zijn onderdeel van sport- en cultuurcentrum De Veur, waar ook een sporthal, vergaderzalen en een restaurant te vinden zijn. In 2014 onderging het complex een ingrijpende opknapbeurt, met speciale aandacht voor duurzaamheid.

De uitdaging

Belangrijkste doel van de renovatie was om een moderner en vooral duurzamer zwembad te realiseren. Een zwembad verbruikt veel energie, op dat gebied valt er dus veel te winnen. Door goed te isoleren, maar ook door gebruik te maken van energiezuinige alternatieven, zoals bestaand daglicht en led-verlichting. ETB Hogenes is als Uw Duurzame Installateur gespecialiseerd in dit soort oplossingen.

De oplossing

Het antwoord op de vraag naar meer energie-efficiëntie in het zwembad en de sporthal lag vooral in energiebesparende led-verlichting. Deze is verwerkt in het bestaande plafond en houdt rekening met de hoeveelheid invallend daglicht. In de sporthal zijn speciale sporthalarmaturen geplaatst van Philips. Bewegingsmelders en daglichtregeling in de kantoren, kleedkamers en hallen zorgen ervoor dat de verlichting alleen brandt daar en wanneer het nodig is. Ook dat levert een aanzienlijke energiebesparing op.

Het gehele systeem is uitgevoerd als domotica-oplossing. Hiermee is de verlichting eenvoudig te regelen. Zo kan de lichtregeling in de sporthal worden afgestemd op de sport die wordt beoefend. Ook de lichtsterkte varieert naar behoefte: tijdens officiële wedstrijd bijvoorbeeld, kan het licht feller branden dan tijdens gewone trainingen. Storingen in de elektrotechnische installatie worden automatisch gemeld. ETB Hogenes zorgde voor de complete uitvoering van het elektrawerk en is ook verantwoordelijk voor het reguliere onderhoud van de installatie.

De voordelen

  • Comfort: eenvoudige besturing en automatische storingsmelding dankzij Domotica-oplossing
  • Milieuvoordeel: door de enorme energiebesparing wordt met led-verlichting bijgedragen aan een beter milieu. Ook is er sprake van een veel lagere CO2-uitstoot. Bovendien bevatten led-lampen geen schadelijke stoffen zoals kwik en lood. De levensduur van de huidige generatie led-lampen is langer dan van welke lamp ook (meer dan 50.000 branduren mogelijk).
_PVD5429.1